نقشه و شیپ فایل زیرحوضه های درجه 1 و 2 کشور
مقدمه
حوضه آبریز به قسمتی از خشکیها گفته میشود که با توجه به شیب و شکل زمین آبها در آنجا به پستترین مکان موجود در پهنه آن جریان یابد. به بیان دیگر وقتی باران بر پستیها و بلندیهای زمین میبارد، آب در جهت شیب زمین حرکت کرده و پس از پیوستن به هم به صورت یک رود به سمت دریا، دریاچه و… روان میشود. منطقهای که روانابهای سطحی آن در یک مسیر مشخص حرکت کرده و در یک نقطه متمرکز شوند حوضه آبریز نام دارد. پستترین مکان یک حوضه ممکن است دریا، دریاچه، باتلاق، رود و… باشد که معمولاً نام آن را بر روی حوضه آبریز مورد نظر میگذارند. مرز جدایی حوضههای آبریز از یکدیگر معمولاً منطبق بر خط الرأس کوهستان است.
حوضه آبریز عرصهای است که روان آب ناشی از بارش بر روی آن توسط آبراههها جمعآوری و به یک خروجی نظیر رودخانه، آب انباشت، تالاب، دریاچه و دریا هدایت میشود. به عبارتی دیگر حوضه آبخیز تمامی سطحی را در بر میگیرد که آبهای سطحی در آن منطقه به سمت نقطه یا محل مشخصی جریان مییابد.
حوضه آبریز، محدوده یا منطقهای از زمین است که آب سطحی ناشی از باران و ذوب برف یا یخ به سمت یک نقطه واحد جمع میشود، که معمولاً آن نقطه خروجی حوضه است، که درآنجا آبها به یک توده آب مثل یک رودخانه، دریاچه، مخزن سد، پایرود، تالاب، دریا یا اقیانوس میپیوندند. دیگر اصطلاحات انگلیسی برای توصیف حوضه آبخیز (drainage basin) عبارتند از: catchment, catchment area, catchment basin, drainage area, river basin and water basin. در آمریکای شمالی، معمولاً اصطلاح watershed برای حوضه آبخیز بکار میرود (اگرچه در سایر کشورهای انگلیسی زبان، فقط برای رساندن معنی اصلی آن یعنی خط تقسیم آب به کار میرود. حوضههای آبخیز به دیگر حوضههای آبخیز با یک الگوی سلسله مراتبی زهکش میشوند، به این ترتیب که زیرحوضههای کوچکتر، ترکیب حوضههای بزرگتر را میدهند. در حوضههای آبخیز بسته، آب به یک نقطه در داخل حوضه جمع میشود، که به اسم Sink شناخته میشوند، که ممکن است یک دریاچه دائمی باشد، یا کویر (dry lake)، یا یک نقطه که در آن آب سطحی به زیر زمین فرورفته و از دست میرود، باشد.
در ادامه قادر به مشاهده نقشه ها و شیپ فایل های زیرحوضه های درجه یک و درجه دو کشور و همچنین محدوده های مطالعاتی می باشد.
نقشه زیرحوضه های درجه یک کشور - برای بزرگ نمایی بر روی تصویر کلیک کنید.
دانلود شیپ فایل (GIS) نقشه بالا.
نقشه زیرحوضه های درجه دو کشور - برای بزرگ نمایی بر روی تصویر کلیک کنید.
دانلود شیپ فایل (GIS) نقشه بالا.
نقشه محدوده های مطالعاتی کشور - برای بزرگ نمایی بر روی تصویر کلیک کنید.
دانلود شیپ فایل (GIS) نقشه بالا.
شناسه تلگرام مدیر سایت: SubBasin@
نشانی ایمیل: behzadsarhadi@gmail.com
(سوالات تخصصی را در گروه تلگرام ارسال کنید)
_______________________________________________________
پروژه تخصصی در لینکدین
سایتتون عالی بود واقعا من از شما و همه سپاسگزارم امید وارم همیشه مو فق باشید.............
سایتتون بد نیست اما تو نقشه ایران همهی این رود ها و ... را مینوشتید بهتر میشد اما در هر صورت از سایتتون سپاس گزارم ............ممنون لطفا نقشه ایران و این چیزی که نوشتم رتا هم بزاریید ممنون
سلام با تشکر از سایت مفید و عالی تون
سلام ممنون از سایت مفیدتون
هر حوضه مثل یک کاسه آب هست. تفکیک اونها بر این اساسه که وقتی بارون میاد آب به کدوم سمت جاری میشه. در هر حوضه آب باید در نهایت به یک نقطه برسه.مثلا هیچ وقت بارونی که توی حوضه آبریز دریاچه ارومیه میباره به حوضه آبریز مرکزی وارد نخواد شد. برای همین 6 تا اصلی وجود داره. ولی داخل هر حوضه هرچه ریزتر بشیم نفکیک کوچکتر هم خواهیم داشت. تا جایی که حتی یک برگ درخت هم خودش یک حوضه هست!