جدول تعیین حریم رودخانه بر اساس دبی آب
حریم: آن قسمت از اراضی اطراف رودخانه، مسیل، نهر طبیعی یا سنتی، مرداب و برکههای طبیعی است که بلافاصله پس از بستر قرار دارد و به عنوان حق ارتفاق برای کمال انتفاع و حفاظت کمی و کیفی آنها لازم است و طبق مقررات این آییننامه توسط وزارت نیرو یا شرکتهای آب منطقهای تعیین میگردد. بیشتر تمدنها در کنار رودخانهها به وجود آمدند. انسانهای اولیه نیز این را فهمیده بودند که برای استفاده بهینه از منابع رود خانه باید حریم آن را حفظ کرد. به مرور زمان و با دور شدن انسانها از رود خانهها این پیوند تا حدی از بین رفت و با اجرای طرحهای عمرانی، شهرک سازی در حریم رود خانه باعث از بین رفتن محیط زیست شد.
با توجه به ماده 2 قانون توزیع عادلانه آب، کلیه بسترها و حریم رودخانه در اختیار حکومت جمهوری اسلامی ایران است و تعیین حریم برای انتفاع و حفاظت کمی و کیفی طبق آیین نامه این قانون تعیین میشود.
تعریف حریم
اطراف رودخانه، مسیل، نهر یا برکه طبیعی که بعد از بستر قرار دارد. حریم رودخانههای طبیعی چه آب فصلی باشد و چه آب دایمی باشد بین ۱ تا ۲۰ متر است.
ساخت و ساز در حریم
رودخانهها و مناطق اطراف آن جزو مناطقی هستند که برای امکاناتی که دارند مورد توجه ساخت و ساز گرفتهاند که مهمترین آنها نزدیک بودن و در دسترس بودن آب است. اگر ساخت و ساز در کنار رودخانه انجام شود در وقوع سیل میتواند خسارتهای زیادی را وارد کند. به این حالت که در کنار رود خانهها ساخت و ساز انجام میشود تعرض به حریم رودخانه میگویند.
تعرض به حریم رودخانه در قانون
بر پایه قانون هرگونه ساخت وساز در برابر رود خانه و مناطق حفاظت شده ممنوع است و طبق این قانون نباید ساخت و ساز در این گونه مکانها انجام گیرد.
خطرات
برداشت بی رویه شن و ماسه برای ساخت ساز باعث سیل میشود. رعایت حریم رود خانه موجب سلامتی شده و خسارت ناشی از سیل را کاهش میدهد.
ساخت وساز در حریم رودخانهها؟
ایجاد هر نوع اعیانی و دخل و تصرف در حریم و بستر رودخانهها ممنوع مگر با اجازه وزارت نیرو.
ماده 13 قانون توزیع عادلانه آب اشعار میدارد: «وزارتخانهها، مؤسسات و شرکتهای دولتی، شهرداریها و همچنین سازمانها و نهادهای وابسته به دولت مکلفند قبل از اجرای طرحهای مربوط به خود و صدور پروانه لازم بستر و حریم رودخانهها، انهار، مسیلها، مردابها و برکههای طبیعی را استعلام نمایند. هر نوع تصرف در بستر و حریم منوط به موافقت کتبی و قبلی وزارت نیرو است. متخلفان از این ماده طبق مقررات موضوعه تعقیب و مجازات خواهند شد.» همچنین تبصره 4 ماده 2 همان قانون این اجازه را به وزارت نیرو داده که با اجازه و نظارت دادستان یا نماینده او اقدام به تخلیه و قلع اعیانیهای موجود در بستر و حریم رودخانهها که بدون اخذ مجوز از وزارت نیرو احداث گردیده، نماید.
خرید و فروش حریم و بستر رودخانهها
خرید و فروش بستر رودخانهها مطلقاً ممنوع است ولی با توجه ماده 7 آیین نامه بستر و حریم رودخانه گاهی جهت کشت با موافقت کتبی و قبلی شرکت آب منطقهای ذیربط به صورت اجاره و رعایت اولویت برای مجاوران بلامانع است، ولی مستأجر به هیچ وجه حق ایجاد اعیانی و غرس نهال و درخت (بجز زراعت سطحی) را ندارد. در این خصوص در قانون بهطور صریح جرمانگاری نشده است. از آنجا که بر اساس اصل 45 قانون اساسی کلیه آبهای جاری و انهار و رودهای طبیعی از مشترکات عمومی بوده و در اختیار حکومت اسلامی میباشد لذا اشخاصی که اقدام به هرگونه تصرف غیرمجاز در این اموال نمایند باستناد ماده 690 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات قابل تعقیب و مجازات خواهند بود.
جدول تعیین حریم رودخانه بر اساس دبی آب
توجه: حریم را از مرزهای بستر رودخانه (و نه از مرکز آن) اندازه می گیرند. همچنین منظور از دبی عبوری از رودخانه، مقدار جریانی است که در مواقع سیلابی و با دوره های بازگشت مشخص و ملاک از منظر قانون از آن عبور می کند. مقدار و دوره های بازگشت سیل عبوری از رودخانه باید توسط کارشناس مهندسی منابع آب و با استناد به آیین نامه ها تعیین شود. افراد غیر متخصص می تواند با مراجعه به کانون کارشناسان رسمی دادگستری شهر خود، نسبت به انجام محاسبات و دریافت گزارش های قابل استناد (حقوقی) اقدام کنند.
در همین رابطه نگاه کنید به:
اندازه حریم کیفی منابع آب و تقسیم بندی آن
دستورالعمل ناحیهبندی استقرار کاربری در حریم کیفی منابع آب سطحی - اصطلاحات
شناسه تلگرام مدیر سایت: SubBasin@
نشانی ایمیل: behzadsarhadi@gmail.com
(سوالات تخصصی را در گروه تلگرام ارسال کنید)
_______________________________________________________
ما سمت شما کشور مازندران ساری کنار رود تجن هستیم،اداره اب میگه از تراشه بلند حریم20متری رودخونست،درصورتی که یه زمین دیگه ما داریم زیر تراشه بلند که ارتفاعش از رودخونه بالای1.5متر هست فاصلش تا تراشه بلند حداقل15متر اینو بستراعلام کردن میگن شاید سیل بیاد این زمین بره زیراب واسه همین بسترحساب میشه ،بخاطر همین کلی از زمینم تز تراشه بلند انداختن توحریم ، بدترین سیلابی که اومد سال97 بود،بخاطر ندونم کاری و بی تجربگی اومدن تو فاصله ۱کیلومتر مونده به دریا سد لاستیکی زدن و هیچ جای دنیا اینطور گندکاری انجام نمیشه که باعث ازبین رفتن اکوسیستم طبیعی رودخانه و محیط زیست بشه با تغییر مسیر اصلی رودخونه باعث شدن سیلاب سال ۹۷ اب رودخونه خیلی بیاد بالا چون مسیر رودخونه رو عوض کردن عرضش کم شد یه پل زدن کلی چوب و چیزای دیگه زیرپل گیرکرد و باعث شد اب خیلی بالا بیاد و چندتا از روستاهای قبل از ۵کیلومتری تا 10 کیلومتری این سد بره زیر اب فقط بخاطر نادونی اون کارشناسا بود که مسیر عوض کردن بخاطر یه سد لاستیکی مسخره که هیچ فایده ای جز ضرر نداره کلی خسارت ب مردم زدن،الان سوال من اینه اداره اب میاد میگه حد پیشروی سیل بستر حساب میشه الان کل اون روستاهابستر رودخونه حساب میشن؟تموم اون روستاها حداقل بالای ۷متر از سطح رودخونه تجن هستن،این چجوری حساب میشه؟خیلی دارین به ملت زور الکی میگین،اصل قانون باید از لب اب حساب بشه حریمش،تموم زمینایی که بالاتراز ۱ونیم متر سطح اب قراردارن بستر نباید حساب بشن،،دریا حریمش از لب اب برکه یا کانال از لب تراشه همون کانال که کلا فاصلش با اب ۱متربزورمیشه،چرا رودخونه اینطوریه،شما باید حریم از لب اب بگیرین مجوز ساخت از حداقل سطح ارتفاع رودخونه3متر درنظربگیرین،خیلی از جاها ساختمونای اداری و دولتی همون حریم۲۰متر از تراشه بلند خودشون رعایت شده نیست،چرا انقدر ب مردم گیر میدین باعث ضررو زیانشون میشین،همچین میگن مال اداره اب انگار ملک پدریشونه بسه دیگه این همه مسخره بازی
پیگیری های حقوقی موارد مشابه رو باید از طریق نظام قضایی پیگیری کنید با ثبت شکایت و تهیه گزارش های تخصصی توسط کانون کارشناسان دادگستری شهر خودتون.
چرا منطقه رودبار قصران که کلش ۱۵۰ متر این قانون الان اجرا و تصویب کردن