راهنمای کاربرد GIS و RS در استخراج پارامترهای موثر مطالعات هیدرولوژیکی حوضه های آبریز
افزایش سریع جمعیت و محدودیت امکانات موجود، لزوم استفاده بهینه از منابع آب را ضروری می نماید. بر این اساس وجود یک راهنمای جامع درخصوص اخذ و مدیریت بهینه اطلاعات مکان مرجع جهت بررسی کاربرد سیستم های اطلاعات مکانی و سنجش از دور در استخراج پارامترهای موثر مطالعات هیدرولوژیکی حوضه های آبریز و استفاده از علوم و فناوری های اطلاعاتی پیشرفته که نیاز به اندازه گیری و مشاهدات میدانی را کاهش می دهد، بیش از پیش احساس می شود. امروزه سیستم های اطلاعات مکانی جهت اخذ، ذخیره سازی، بازیابی، به هنگام سازی، پردازش، نمایش، کاربرد و تبادل اطلاعات مکان مرجع به طور وسیعی مورد استفاده قرار می گیرند. در این رابطه جهت برآورد نحوه استخراج پارامترهای موثر مطالعات هیدرولوژیکی حوضه های آبریز و کاربردهای سیستم های اطلاعات مکانی و سنجش از دور در مطالعات هیدرولوژیکی حوضه های آبریز، علوم و فنون مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند. از جمله این علوم و فنون می توان به مدل سازی رقومی زمین مرجع (DTM)، زمین آمار، آمار مکان،تجزیه و تحلیلهای مکان مرجع، هیدرولوژی، ژئومورفولوژی، زمین شناسی و ... اشاره نمود.
وجود آمار و اطلاعات دقیق، صحیح و به هنگام، عامل حیاتی برای کلیه برنامه ریزی ها و تصمیم گیری های کلان اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و ... در کشور می باشد. در واقع از دیر باز آمار به عنوان یکی از زیرساختهای مهم توسعه در کشورها مد نظر بوده و همراه با تحولات علم و فناوری یکی از مهم ترین ابزارها و بسترهای توسعه محسوب شده است. از آنجا که آب به عنوان یکی از منابع اصلی توسعه پایدار محسوب می گردد، لذا برنامه ریزی جهت مطالعه سیستماتیک و استفاده بهینه از منابع محدود آب کشور با توجه به افزایش چشمگیر جمعیت و لزوم بهینه سازی منابع تولید و مدیریت تقاضا و مصرف آن، نیازمند وجود اطلاعات دقیق، صحیح، به هنگام و مکان مرجع است. در این راستا تهیه راهنمای کاربرد سیستم های اطلاعات مکانی و سنجش از دور در استخراج پارامترهای موثر مطالعات هیدرولوژیکی حوضه های آبریز جهت استفاده مهندسین مشاور و دستگاههای اجرایی در فازهای مطالعاتی یا اجرایی به منظور ارائه روشهای کاربردی در استفاده از قابلیت های علوم و فناوری های سیستم اطلاعات جغرافیایی و سنجش از دور در مطالعات هیدرولوژیکی حوضه های آبریز تهیه گردیده است.
هیدرولوژی به بررسی آب های موجود در سطح، زیر و اتمسفر زمین مانند رودخانه ها و دریاها، بارش باران و برف و ... می پردازد و شامل مسایلی مانند تخمین منابع آب موجود، مطالعه فرآیندهایی مانند نفوذ، تبخیر، ... و نیز مطالعه مسایلی مانند سیل و خشکسالی و ارائه استراتژیهایی برای مدیریت بهینه منابع آب می باشد. چرخه آب در طبیعت شامل مراحلی است که به عنوان چرخه هیدرولوژی معروف می باشد. محاسبه بسیاری از پارامترهای موثر در چرخه آب نیازمند داده های مکانی می باشند که کمبود این داده ها یکی از محدودیتهای عمده در این زمینه به حساب می آید.
سنجش از دور به عنوان علم و فناوری اخذ اطلاعات از اجسام بدون تماس فیزیکی با آنها با تولید انواع داده های مکانی با قدرت های تفکیک مکانی، طیفی، زمانی و رادیومتریکی، با هزینه مقرون به صرفه به ویژه در مناطق وسیع و در زمان مورد نیاز و GIS به عنوان علم و فناوری اخذ، ذخیره سازی، بازیابی، به هنگام رسانی، پردازش، تلفیق، تجزیه و تحلیل، مدل سازی، شبیه سازی، مدیریت، کاربرد، نمایش و تبادل اطلاعات مکان مرجع با ایجاد یک بستر مناسب بر مبنای فناوری اطلاعات برای مدیریت و تجزیه و تحلیل انواع داده های مکانی، دارای پتانسیل بسیار زیادی برای بهبود روش های محاسبه پارامترهای هیدرولوژیکی و انجام تحلیل های مورد نیاز می باشند.
شناسه تلگرام مدیر سایت: SubBasin@
نشانی ایمیل: behzadsarhadi@gmail.com
(سوالات تخصصی را در گروه تلگرام ارسال کنید)
_______________________________________________________
پروژه تخصصی در لینکدین
نظرات (۰)