راهنمای پهنه بندی توان اکولوژیک به منظور استقرار طرح های توسعه منابع آب
راهنمای پهنه بندی توان اکولوژیک به منظور استقرار طرح های توسعه منابع آب بر اساس پهنه و زیر پهنه تهیه شده است و استفاده از آن منوط به توجه به سرزمینی است که در بستر آن قرار دارد. به عبارت دیگر قبل از بررسی توان اکولوژیک، کارشناس باید خصوصیات محیط زیست مکان را در چارچوب پهنه بندی تدوین شده مد نظر قرار دهد . بدین ترتیب آغاز کار در مقیاس سیمای سرزمین، پهنه و زیر پهنه خواهد بود. بدین ترتیب توان در مقیاس محلی با تنظیم مدل ارائه شده برای زیر پهنه و پهنه ای که مکان مورد بهره برداری قرار گرفته همراه است. توان اکولوژیک در مقیاس اکوسیستم در کنار توان اکولوژیک در مقیاس سیمای سرزمین و بالاخره توجه به عوارض طرح بر محیط زیست محلی و منطقه ای مجموعا تعیین کننده توان و تناسب و در واقع پایداری بیش تر طرح توسعه خواهد بود . لذا اگرچه در همه موارد مدل پایه ارائه شده ملاک اصلی ارزیابی است، اما وزن دهی نسبی به اجزا مدل به تفکیک پهنه و زیر پهنه متفاوت بوده ولی جمع بندی نتایج با توجه به هر سه جنبه فوق الذکر است. البته درصورتی که به پهنه بندی و زیرپهنه ها توجهی نشود باید وزن نسبی عوامل و اولویت ها توسط خود شخص که گزینه ها را مقایسه می کند در تصمیم گیری لحاظ گردد.
این راهنما برای ارزیابی توان اکولوژیک پهنه ها به منظور برنامه ریزی راهبردی استفاده از سرزمین تهیه گردیده است. به عبارت روشن تر ارزیابی توان یا توان سنجی پهنه ها، توان طبیعی آنها را برای مجموعه ای از کاربرهای در مقیاس کلان مشخص می کند . همان گونه که ارزیابی توان برای کشاورزی، یا توسعه شهری، صنعتی، روستایی و نظامی، توان پهنه ها را برای این دسته از کاربری ها تعیین می نماید، (بدون آن که تعیین نماید که پهنه برای چه نوعی کشت و کار توان دارد، و یا توسعه شهری، صنعتی است یا مسکونی و غیره) این راهنما نیز توان اکولوژیک یا طبیعی پهنه ها برای تمام طرح های توسعه منابع آب اعم از سد، شبکه آبیاری زهکشی و طرح های مهندسی رودخانه، آب و فاضلاب، طرح های انتقال آب و سایر طر حهای توسعه منابع آب را معین می سازد . برای آ ن که بتوان توان پهنه را برای تک تک طرح های توسعه آبی ارزیابی و مشخص نمود لازم است در مقیاس خرد (بزر گتر از 1:50000) بر طبق راهنمای پهنه بندی و مدل سازی این نشریه اقدام به پهنه بندی اقالیم ایران نمود و مدل های ویژه برای هر یک از طرح های توسعه آبی را در پهنه به خصوص در آینده مدل سازی کرد.
هدف از تهیه این راهنما عبارت است از:
- پهنه بندی توان اکولوژیک به منظور برنامه ریزی راهبردی استفاده از سرزمین برای استقرار طرح های توسعه منابع آب
- مکانیابی و اجرای طرح های توسعه منابع آب با وارد آمدن کم ترین خسارت و ایجاد حداقل عوارض برای محیط زیست
- افزایش بهره وری و تخصیص بهینه منابع آب به منظور پایداری سرزمین و منابع آب
دامنه کاربرد این راهنما عبارت است از:
دامنه کاربرد این راهنما، برای پهنه بندی توان اکولوژیک ایران برای استقرار طرح های توسعه منابع آب در مقیاس کلان است که مشخص می کند برای استقرار این طرح ها، وضعیت توان پهنه ها به چه صورت است. به عبارت دیگر این راهنما به منظور توان سنجی اکولوژیک ایران برای طرح های توسعه آب در مقیاس کلان تدوین شده است و می تواند به عنوان یک راهنما برای متخصصان و کاربران آشنا به مفاهیم و فرایند ارزیابی توان اکولوژیک، در سطوح تصمیم گیری، مکانیابی و اجرای طرح های توسعه مرتبط با منابع آب ملاک عمل قرار گیرد.
این راهنما می تواند به عنوان مرجع در موارد زیر مورد استفاده کاربران قرار گیرد:
- ارزیابی توان اکولوژیک پهنه ها در مقیاس کلان
- مکانیابی طرح های توسعه منابع آب
دانلود راهنمای پهنه بندی توان اکولوژیک به منظور استقرار طرح های توسعه منابع آب
شناسه تلگرام مدیر سایت: SubBasin@
نشانی ایمیل: behzadsarhadi@gmail.com
(سوالات تخصصی را در گروه تلگرام ارسال کنید)
_______________________________________________________
نظرات (۰)