کاربرد روش های ژئوفیزیکی در شناسایی ذخائر آب زیرزمینی کم عمق و عمیق-روش قطبش القایی :: بیسین - سایت تخصصی مهندسی آب

کاربرد روش های ژئوفیزیکی در شناسایی ذخائر آب زیرزمینی کم عمق و عمیق-روش قطبش القایی

روش قطبش القایی

در روش قطبش القایی با بررسی میزان تجمع بار در داخل مواد تشکیل دهنده زمین شناسی به ارزیابی خواص الکتریکی محیط پرداخته می شود. به بیان دیگر با تزریق جریان برای مدت زمان اندک آرایش تعادلی بار های موجود در داخل ماده تغییر نموده و پس از قطع جریان نحوه بازگشت یون ها به حالت تعادل ارزیابی می شود. در این روش به شناسایی نواحی کانسار سازی فلزی، نواحی با وجود فعالیت های میکروبی در بخش آلوده آب زیرزمینی پرداخته می شود. تجهیزات مورد استفاده جهت برداشت های قطبش القایی بصورت همزمان مقادیر مقاومت ویژه و قطبش القایی را اندازه گیری می نماید. از اینرو عمق نفوذ و قدرت تفکیک در این روش مانند روش مقاومت ویژه می باشد.
در ادامه مروری می شود بر مفاهیم و دسته بندی کلیات ویرایش کاربرد روش های ژئوفیزیکی در شناسایی ذخائر آب زیرزمینی کم عمق و عمیق

مقدمه ای بر مطالعات آب های زیرزمینی

در دهه های اخیر بحران خشکسالی و کمبود منابع آبی یکی از مهمترین چالش های پیش روی بسیاری از کشورهای با اقلیم گرم و خشک از جمله کشور ما بوده است.که با کاهش نزولات جوی در اثر تغییرات اقلیم از یک سو، افزایش روزافزون مصرف کنندگان و رقابت بین المللی برای یافتن منابع آب مشاع از دیگر سو تشدید شده است. طبق اعلام مطالعات آژانس آب سازمان‌ ملل‌ متحد، در 50 سال گذشته 37 مورد خشونت بین کشورها بر سر آب گزارش شده است که همه آنها به‌جز 7 مورد به خاورمیانه مربوط می‌شود. این مسئله نشان دهنده  آن است ‌که کمبود آب مشکلی حاد در سراسر خاورمیانه است. با توجه به قرار گرفتن ایران در این منطقه، پیش‌بینی می‌شود تا سال 2050 سهم سرانه آب هر نفر به کمتر از هزار مترمکعب برسد. البته این مشکل تنها مربوط به ایران و منطقه خاور میانه نمی شود. بر طبق گزارش آژانس آب سازمان ملل متحد، در حال حاضر بیش از 40 درصد جمعیت جهان در وضعیت کمبود آب به سر می برند. این نهاد همچنین تخمین زده که در سال 2030 میلادی 47 درصد جمعیت جهان در شرایط کم آبی شدید قرار خواهند گرفت که در این میان کشورهای بزرگ صنعتی و اقتصادی جهان نظیر ایالات متحده آمریکا، چین، هند و برخی کشورهای اروپایی نیز از جمله این کشورها هستند (Taniguchi et al., 2002).

دسته بندی ذخائر آب زیرزمینی
ارزیابی اقتصادی و توجیه پذیری این مطالعات - تجدید پذیری ذخائر 
با در نظر گرفتن اهمیت تجدیدپذیری می توان  ذخائر آب زیر زمینی را  به دو دسته زیر تقسیم  نمود:
ذخائر آبی تجدیدپذیر: به آن دسته از ذخائر آب گفته می شود که در بازه های زمانی مشخص در صورت تغذیه سفره آب زیرزمینی تا حدودی قابل احیا می باشند. ذخائر آبی تجدید ناپذیر: به آن دسته از ذخائر آبی گفته می شود که در بازه های زمانی بسیار بزرگ تردر مقایسه با عمر بشر احیا می گردند. بطور مثال صد ها تا هزاران سال. ارزیابی منابع تامین آب شیرین با توجه به  تجدید پذیر بودن و یا نبودن و هزینه های مورد نیاز جهت استحصال،  امری مهم در مطالعات منابع آب زیرزمینی می باشد.

ذخائر آب و سهم آب شیرین در این میان

ارزیابی اقتصادی  استحصال برخی از ذخائر آب

معرفی روش های ژئوفیزیکی و کاربرد آن ها
ژئوفیزیک Geophysics 
  • ژئوفیزیک بررسی مواد تشکیل دهنده زمین با توجه به خواص فیزیکی آنهاست. 
  • با در نظر گرفتن خواص فیزیکی متفاوت روش های ژئوفیزیکی مختلفی بوجود آمده است.
  • روش های ژئوفیزیکی برای شناسایی ساختارها و سازندهای زمین شناسی با تکیه بر برداشت های غیر مستقیم می باشد. از اینرو ابزاری برای افزایش اطلاعات کاربر از موارد فوق بحساب می آید.
  • کاربرد روش های ژئوفیزیکی بصورت تکمیلی و موازات با یکدیگر جهت بهبود نتایج موضوعی بسیار ضروری است.
  •  ژئوفیزیک پایان کار مطالعات نیست بلکه ابزاری کمکی برای افزایش اطلاعات در مراحل ابتدایی و میانی یک مطالعه می باشد.
  • همواره پس از انجام مطالعات ژئوفیزیکی با کمک گمانه زنی، حفاری و یا نمونه برداری به تکمیل اطلاعات و ایجاد یک ارتباط دقیق بین برداشت های ژئوفیزیکی و نتایج روش های مستقیم پرداخته می شود. این موضوع می تواند برای بسط مطالعات غیر مستقیم در ادامه راه پروژه بسیار کاربردی باشد.   
کاربرد ژئوفیزیک:
  • مطالعات آب زیر زمینی
  • مطالعات مهندسی نظیر ساخت سد، تونل و ...
  • تاسیسات زیر سطحی و خطوط لوله (بحث های مرتبط با خردگی و...) و...
  • مسائل محیط زیست و شناسایی انواع آلودگی های زیست محیطی از قبیل نفت، فاضلاب و فلزات سنگین و...
  • شناسایی عوارض زمین شناسی نظیر نواحی گسلش، شناسایی توالی زمین شناسی و ....
  • اکتشاف معادن
  • اکتشافات نفتی
مروری بر روش های ژئوفیزیکی و عمق مورد بررسی هر یک
با در نظر گرفتن خواص فیزیکی سنگ ها، روش های ژئوفیزیکی متفاوتی ایجاد شده است. برخی از این روش ها با توجه به پارامتر فیزیکی مورد بررسی عبارتند از:

روش های ژئوفیزیکی مختلف و پارامتر های فیزیکی  مورد ارزیابی





نظرات (۰)

فرم ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی


درباره بهترين هاي بيسيـــن بدانيد...

Bird

يکي از مهمترين اهداف اين سايت تهيه آموزش هاي روان از ابزارهاي کاربردي علوم آب است.

اهميت مطالعات محيطي با ابزارهاي نوين در چيست؟

امروز با فارغ التحصيلي جمع کثير دانشجويان سالهاي گذشته و حال، با گذر از کمي گرايي ديگر صرف وجود مدارک دانشگاهي حرف اول را در بازار کار نمي زند؛ بلکه سنجش ديگري ملاک؛ و شايسته سالاري به ناچار! باب خواهد شد. يکي از مهم ترين لوازم توسعه علمي در هر کشور و ارائه موضوعات ابتکاري، بهره گيري از ابزار نوين است، بيسين با همکاري مخاطبان مي تواند در حيطه علوم آب به معرفي اين مهم بپردازد.

جستجو در بيسين


بیسین - سایت تخصصی مهندسی آب

سایت مهندسی آب بیسین با معرفی مهم ترین و کاربردی ترین نرم افزارها و مدل های شبیه سازی در حیطه مهندسی آب، تلاش به تهیه خدمات یکپارچه و محلی از محاسبات هیدرولوژیکی و هیدرولیکی می کند

W3Schools


اطلاعات سايت

  • behzadsarhadi@gmail.com
  • بهزاد سرهادي
  • شناسه تلگرام: SubBasin
  • شماره واتساپ: 09190622992-098
  • شماره تماس: 09190622992-098

W3Schools