اثرهای نشت نفت بر محیط های آبی
تاثیر برهم کنش ها در محیط برای از بین بردن نفت رها شده
تبعات و گستره اثرهای نشت نفت در رودخانه ها و سایر منابع آبی در مقایسه با خشکی ها بیش تر و شدیدتر خواهد بود، چراکه این آلودگی در رودخانه ها به کمک جریان آب به مناطق پایین دست و سواحل منتقل شده و یا با چسبیدن به رسوبات، ته نشین خواهند شد. این انتقال و ته نشینی سبب گسترش مواد نفتی در محدوده وسیعی خواهد شد.
از دیدگاه زیست محیطی مواد نفتی ارگانیسم های موجود در آب را به شدت تحت تاثیر قرار داده و سبب مسمومیت شدید و یا مرگ آن ها خواهند شد. مواد نفتی هم چنین دمای قابل تحمل را برای مایه ها و سایر آبزیان کاهش داده و از طریق ممانعت برای ورود نور و یا چسبیدن به سطح برگ ها، گیاهان آبی را تحت تاثیر قرار م ی دهد. مواد نفتی از طریق ایجاد مسمومیت جلبک های خوراکی و یا پلانکتون های موجود در آب، زنجیره غذایی را مختل کرده و حتی پرندگانی و پستانداران منطقه آلوده شده را نیز تحت تاثیر قرار خواهد داد.
سرنوشت نهایی مواد نفت وارد شده به محیط های آبی توسط فرآیندهای مختلفی از قبیل تبخیر، تشکیل محلول، پخش شدن روی سطح، امولسیون سازی، اکسایش، تجزیه به کمک میکروارگانیسم های موجود در آب و یا چسبیدن به رسوبات بستر رودخانه یا دریاچه مشخص می شود.
پس از ورود مواد نفتی به یک محیط آبی ترکیبات فرار موجود در آن به سرعت تبخیر می شوند. پس از گذشت چند روز، حدود 25 درصد از مواد نفتی نشت شده در محیط آبی از راه تبخیر از بین رفته و باقی مانده آن در معرض فرآیند تشکیل امولسیون قرار خواهد گرفت. یک امولسیون شامل قطره های پراکنده معلق یک مایع در مایع دیگر است. در این حالت امکان تشکیل دو نوع امولسیون نفت در آب و آب در نفت وجود دارد. پراکندگی نفت در آب هنگامی صورت می گیرد که مواد نفتی تحت تاثیر متقابل شیمیایی این مواد با آب (که عمدتا در سطح صورت می گیرد) پایدار شده باشند. این فرآیند در آب های متلاطم به خوبی صورت می گیرد. در چنین شرایطی قطره های نفت در سطوح بالای آب پراکنده نشده و از میان آب عبور می کنند. تعدادی از این قطرات (به ویژه قطرات سنگین تر) اب چسبیدن به رسوبات ته نشین خواهد شد. بیش تر نفتی که پس از فرآیندهای امولسیون سازی باقی می ماند به تدریج به وسیله ی عمل اکسیداسیون نوری و یا تجزیه به وسیله موجودات ریز موجود در آب شکسته می شوند (موجودات ریز دریایی قوی ترین عامل تجزیه نفت در دریاها هستند).
در مجموع پس از نشت مواد نفتی در یک محیط آبی، این مواد روی سطح آب پخش شده و تشکیل یک لایه نازک می دهند. این لایه نازک تحت فرآیندهای مختلف فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی قرارگرفته و به شدت تغییر می یابد. درمجموع امکان بروز 8 فرآیند فیزیکی یا شیمیایی شامل توسعه لکه یا گسترده شدن، تبخیر، اختلاط، اکسیداسیون نوری، پخش شدن در ستون آب، ته نشینی به همراه رسوبات، تجزیه بیولوژیکی و تشکیل امولسیون وجود دارد. در شکل بالا برهم کنش ها در محیط برای از بین بردن نفت رهاشده، نشان داده شده است.
شناسه تلگرام مدیر سایت: SubBasin@
نشانی ایمیل: behzadsarhadi@gmail.com
(سوالات تخصصی را در گروه تلگرام ارسال کنید)
_______________________________________________________
پروژه تخصصی در لینکدین
نظرات (۰)