دانلود آموزش پروژه محور ارزیابی کیفیت آب شرب رودهای کشور با استاندارد شولر - AHP
درباره این پروژه:
در توسعه مدلهای یکپارچه تحلیل کیفیت آب الزام به پایش دادههای شبکه آبراههای به عنوان عامل تغذیه و منبع اثر گذار بر دیگر منابع میباشد. در این مطالعه، از پنج پارامتر TH، TDS، Na، Cl، SO4، به منظور محاسبه لایه پتانسیل کیفی منابع آب سطحی به روش AHP و به صورت مستقیم برای محاسبه شاخص شولر استفاده شد. دوره مطالعاتی از 1373 تا 1394 و در دو بخش ده ساله بوده است. گستره مطالعه رودهای مهم کشور ایران می باشد (شکل بالا). در نهایت روش محاسبات، گزارش روش و مواد بکار رفته در تحلیل ها، در قالب یک گزارش 30 صفحه ای به همراه تمام داده های محاسباتی آمده است.
تشریح مفاهیم کلی پروژه:
امروزه با پیشرفت صنایع، افزایش جمعیت و عدم کنترل مناسب زیست محیطی، خطرات زیادی از نظر آلودگی آب ها وجود دارد. بنابراین با شناخت ویژگی های کیفی آب می توان برای بهره برداری هر چه بهتر از منابع آب در سطح یک کشور برنامه ریزی کرد. آگاهی از کیفیت منابع آب یکی از نیازمندی های مهم در برنامه ریزی و توسعه منابع آب و حفاظت و کنترل آنها می باشد. بدیهی است که برای آگاهی از کیفیت منابع آب و تولید اطلاعات مورد نیاز باید پایش و ارزیابی انجام شود. چرا که داشتن اطلاعات جامع، صحیح با دوره های زمانی مناسب می تواند عامل مهمی در تصمیم گیری و سیاست گذاری ها باشد. تغییر در کیفیت آب های سطحی که معمولا بر اثر مدیریت غلط بهره برداری از این منابع رخ می دهد، مقدمه ای بر تخریب سایر منابع چه به صورت مستقیم و چه به صورت غیرمستقیم است. در مناطق خشک و نیمه خشک که وابستگی به این منابع بیشتر است، اثر تخریبی به علت ضعف طبیعی در منابع آب و خاک شدت بیشتری خواهد داشت. لذا ضرورت مطالعه و بررسی کیفیت آن در کشور ایران می تواند به مدیریت صحیح استفاده از منابع آبی کمک نماید. در سال های اخیر تامین آب مورد نیاز شرب، صنعت، کشاورزی به علت استفاده بی رویه و ورود آلاینده های صنعتی و شیمیایی و کاهش کیفیت منابع آب در کشورهای بسیاری با مشکل مواجه شده است. روش های گوناگونی برای مطالعه و پهنه بندی تغییرات ویژگی های آب های سطحی و زیر زمینی وجود دارد که هر کدام از آنها بسته به شرایط منطقه و وجود آمار و داده های کافی دارای دقت های گوناگونی می باشند. بررسی تغییرات مکانی و زمانی پارامتر های کیفی آب و شناخت وضعیت کیفی آب های سطحی و زیر زمینی و تعیین مناسب ترین راهکار مدیریتی در راستای بهبود کیفیت منابع آب از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
به منظور بررسی کیفیت شیمیایی آب در شبکه آبراهه ای از شاخص های متعددی استفاده می شود. انتخاب شاخص های مناسب امکان مقایسه درست بین گزینه ها را می دهد. در صورت تعدد گزینهها، کار ارزیابی نیز پیچیده تر می گردد. در این هنگام کار ارزیابی و مقایسه از حالت تحلیلی که ذهن قادر به انجام آن است، خارج شده و به ابزار تحلیل عملی نیاز خواهد بود. روش AHP، یکی از گسترده ترین ابزارهای تصمیم گیری چند معیاره است که این فرآیند را عملی می نماید. به منظور ارزیابی کیفیت آب سطحی از نظر شرب می توان از معیارهای قابل اندازه گیری مانند TDS و کاتیون و آنیون های اصلی موجود در آب استفاده کرد. فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) روشی انعطاف پذیر، قوی و ساده است که برای تصمیم گیری در شرایطی که معیارهای تصمیم گیری متضاد بوده و انتخاب بین گزینه ها مشکل می باشد، مورد استفاده قرار می گیرد. این روش، ابتدا توسط ساعتی (1980) برای بیان تصمیم گیری های چند معیاره پیشنهاد شد و تاکنون کاربردهای متعددی در علوم مختلف داشته است. استفاده از این روش کمک شایانی به ارزش دهی پارامترها و تلفیق آن ها در GIS نموده است. به منظور تلفیق پارامترها و بررسی مکانی کیفیت آب سطحی از نظر شرب نیز با توجه به این که هر یک از پارامترها مقیاس اندازه گیری هم خوان و متناسب با هم ندارند، باید با هم همسان سازی شوند. چند رویکرد اصلی در این فرآیند وجود دارد که شامل روش های قطعی، احتمالی و فازی است که در این پژوهش از روش قطعی استفاده شده است.
همچنین ببینید:
شناسه تلگرام مدیر سایت: SubBasin@
نشانی ایمیل: behzadsarhadi@gmail.com
(سوالات تخصصی را در گروه تلگرام ارسال کنید)
_______________________________________________________
نظرات (۰)