سند جدید تخصیص آب رودخانه زاینده‌رود :: بیسین - سایت تخصصی مهندسی آب

سند جدید تخصیص آب رودخانه زاینده‌رود

سند جدید تخصیص آب رودخانه زاینده‌رود در حال تدوین است. رئیس حوضه آبریز زاینده‌رود گفت: سند جدید تخصیص آب این رودخانه در حال تدوین است. به‌ گزارش شبکه خبری آب ایران، «هوشنگ ملایی» شب گذشته در گفت‌وگوی ویژه خبری شبکه دوم سیما با اشاره به موضوع زاینده‌رود اظهار کرد: متوسط بارش بلندمدت حوضه آبریز زاینده‌رود 244 میلی‌متر است. سطح حوضه رودخانه زاینده‌رود حدود 27 هزار کیلومتر مربع بوده که 1900 کیلومتر در استان چهارمحال و بختیاری و مابقی در استان اصفهان است.


وی اضافه کرد: حدود هشت میلیارد مترمکعب بیلان منفی دشت‌های استان اصفهان است و سالانه حدود 56 سانتی‌متر سطح آب زیرزمینی در حوضه زاینده‌رود به طور متوسط افت می‌کند. در شرایط بارش نرمال به‌طور متوسط سالیانه بیش از 200 میلیون مترمکعب اضافه برداشت داریم. زمانی که وضعیت بارش بحرانی باشد و ما نسبت به متوسط نرمال بلندمدت کاهش بارش داشته باشیم، میزان افت سالیانه هم به همان نسبت افزایش پیدا می‌کند و شدت خشکسالی بر افت آب‌های زیرزمینی تاثیر مستقیم می‌گذارد.


رئیس حوضه آبریز زاینده‌رود خاطرنشان کرد: حوضه آبریز زاینده‌رود شامل دو بخش بالادست سد زاینده‌رود متاثر از ایستگاه کوهرنگ و بخش حوضه زاینده‌رود است که شامل پائین‌دست بوده و تا تالاب گاوخونی ادامه پیدا می‌کند. کوهرنگ در دوره بلندمدت 51 ساله حدود 1405 میلی‌متر بارش داشته است. در 10 سال اخیر که همراه با خشکسالی و تغییر اقلیم مواجه هستیم، این رقم به 1273 میلی‌متر کاهش پیدا کرده است.


به گفته وی، در سال آبی گذشته 583 میلی‌متر نسبت به دوره بلندمدت کاهش داشتیم و مجموع بارش رخ داده در این حوضه 822 میلی‌متر بوده است. ملایی عنوان کرد: علاوه بر کاهش بارش در حوضه زاینده‌رود، افزایش دما نیز صورت گرفته، به‌طوری‌که طی 50 سال اخیر حدود دو درجه افزایش دما رخ داده و این مهم به معنای تبخیر و کاهش ذخیره برفی است.


رئیس حوضه آبریز زاینده‌رود با بیان اینکه در موضوع کشاورزی ضمن اصلاح الگوی کشت، باید نحوه مصرف را نیز در نظر بگیریم، افزود: اراضی تحت پوشش شبکه‌های آبرسانی رودخانه زاینده‌رود حدود 200 هزار هکتار است، همچنین در بالادست سد زاینده‌رود حدود 80 هزار مترمکعب اراضی داریم که این اراضی عمدتا یا از منابع رودخانه برداشت مستقیم دارند یا در قالب چاه‌هایی است که از منابع آب زیرزمینی استفاده می‌شود.


ملایی اضافه کرد: در حال تحلیل وضع موجود و جمع‌آوری داده‌ها در حوضه آبریز زاینده‌رود در استان چهارمحال و بختیاری و اصفهان هستیم و پایش منظم دوره‌ای در منطقه در حال انجام بوده و برداشت‌های غیرمجاز منابع آب شناسایی شده است. به گفته وی، 50 درصد سیستم آبیاری اراضی کشاورزی حوضه آبریز زاینده‌رود، سنتی و 50 درصد آن در ارتباط با سامانه‌های تحت فشار است.


رئیس حوضه آبریز زاینده‌رود گفت: وزارت جهاد کشاورزی در سال‌های گذشته بخشی از طرح‌های آبیاری تحت فشار را تدوین و اجرا کرده است، در این زمینه درخواست کشاورزان برای استفاده از این سیستم و کمک دولتی برای ایجاد آبیاری تحت فشار اهمیت دارد. وی با بیان اینکه از سال 92 تاکنون بار آبی جدیدی به حوضه آبی زاینده‌رود تحمیل نشده است، ادامه داد: امسال یکی از خشک‌ترین سال‌های آبی را سپری می‌کنیم و خشکسالی موجب شده است اقدامات خوب انجام شده چندان دیده نشود.


ملایی با اشاره به اینکه صنایع ذوب آهن، فولاد و پالایشگاه‌ها در استان اصفهان صنایع ملی هستند، افزود: این صنایع 200 میلیون متر مکعب سالانه آب استفاده می‌کنند، البته میزان مصرف آب افرادی را که در این مناطق ساکن شده‌اند نیز باید در نظر گرفت. وی تصریح کرد: از جمله برنامه‌ها برای کاهش مصرف آب صنایع استان اصفهان استفاده آن‌ها از پساب شهری است و اکنون نیمی از مصرف آب صنایع از پساب تامین می‌شود. صنایع استان اصفهان کمتر از 50 میلیون متر مکعب از آب زاینده‌رود در سال استفاده می‌کنند که تلاش می‌کنیم این میزان را در سال‌های آینده به صفر برسانیم.





نظرات (۰)

فرم ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی


درباره بهترين هاي بيسيـــن بدانيد...

Bird

يکي از مهمترين اهداف اين سايت تهيه آموزش هاي روان از ابزارهاي کاربردي علوم آب است.

اهميت مطالعات محيطي با ابزارهاي نوين در چيست؟

امروز با فارغ التحصيلي جمع کثير دانشجويان سالهاي گذشته و حال، با گذر از کمي گرايي ديگر صرف وجود مدارک دانشگاهي حرف اول را در بازار کار نمي زند؛ بلکه سنجش ديگري ملاک؛ و شايسته سالاري به ناچار! باب خواهد شد. يکي از مهم ترين لوازم توسعه علمي در هر کشور و ارائه موضوعات ابتکاري، بهره گيري از ابزار نوين است، بيسين با همکاري مخاطبان مي تواند در حيطه علوم آب به معرفي اين مهم بپردازد.

جستجو در بيسين


بیسین - سایت تخصصی مهندسی آب

سایت مهندسی آب بیسین با معرفی مهم ترین و کاربردی ترین نرم افزارها و مدل های شبیه سازی در حیطه مهندسی آب، تلاش به تهیه خدمات یکپارچه و محلی از محاسبات هیدرولوژیکی و هیدرولیکی می کند

W3Schools


اطلاعات سايت

  • behzadsarhadi@gmail.com
  • بهزاد سرهادي
  • شناسه تلگرام: SubBasin
  • شماره واتساپ: 09190622992-098
  • شماره تماس: 09190622992-098

W3Schools