خشکسالی دریاچه ارومیه :: بیسین - سایت تخصصی مهندسی آب

خشکسالی دریاچه ارومیه

دریاچه ارومیه شمال غرب ایران پس از رشد سریع حجم چند سال قبل، تقریباً در پاییز 2023 خشک شد. بزرگترین دریاچه خاورمیانه و یکی از بزرگترین دریاچه های ابرشور زمین در بزرگترین وسعت آن، دریاچه ارومیه در بیشتر قسمت های آن قرار دارد. به یک نمکزار خشک و وسیع تبدیل شده است. در 7 سپتامبر 2023، OLI-2 (Operational Land Imager-2) در Landsat 9 این تصویر (راست) از بستر خشک شده دریاچه را گرفت. این تصویر بر خلاف تصویر سه سال قبل (سمت چپ) است که توسط OLI در لندست 8 در 8 سپتامبر 2020 به دست آمد، زمانی که آب بیشتر حوضه را پر کرده بود و رسوبات نمک فقط در اطراف محیط دریاچه قابل مشاهده بود. دوباره پر کردن به دنبال دوره ای با بارش بالاتر از حد متوسط بود که موجی از آب شیرین را به حوضه فرستاد و ردپای آبی آن را گسترش داد. از آن زمان شرایط خشک‌تر سطح را پایین آورده است.

روند بلندمدت ارومیه به سمت خشک شدن بوده است. در سال 1995 دریاچه ارومیه به مرز پرآبی رسید. سپس در دو دهه بعد، سطح دریاچه بیش از 7 متر (23 فوت) کاهش یافت و تقریباً 90 درصد از مساحت خود را از دست داد. خشکسالی های پی در پی، مصرف آب کشاورزی و سدسازی بر روی رودخانه های تغذیه کننده دریاچه در کاهش نقش داشته است.

کوچک شدن دریاچه ارومیه پیامدهایی برای سلامت اکولوژیکی و انسان دارد. این دریاچه، جزایر آن و تالاب های اطراف آن زیستگاه ارزشمندی است و به عنوان ذخیره گاه زیست کره یونسکو، سایت رامسر و پارک ملی شناخته شده است. این منطقه محل پرورش پرندگان آبی مانند فلامینگو، پلیکان سفید و اردک سرسفید و همچنین توقفگاهی برای گونه های مهاجر است. با این حال، با سطح پایین دریاچه، آب باقیمانده شورتر می شود و بر جمعیت میگوهای آب نمک و سایر منابع غذایی برای حیوانات بزرگتر خسارت را می گیرد.

کوچک شدن دریاچه همچنین احتمال گرد و غبار از بستر دریاچه در معرض وزش باد و کیفیت هوا را افزایش می دهد. مطالعات اخیر ز دریاچه ارومیه را با اثرات بهداشتی تنفسی در میان جمعیت محلی مرتبط دانسته است.

تأثیرات نسبی اقلیم، مصرف آب و سدها بر سطح آب دریاچه ارومیه موضوعی است که مورد بحث است. دریاچه طی یک برنامه بازسازی 10 ساله که در سال 2013 آغاز شد، شاهد بهبودی بود. برخی تحقیقات به این نتیجه رسیده اند که عوامل اقلیمی در درجه اول مسئول بهبود هستند.





نظرات (۰)

فرم ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی

درباره بهترين هاي بيسيـــن بدانيد...

Bird

يکي از مهمترين اهداف اين سايت تهيه آموزش هاي روان از ابزارهاي کاربردي علوم آب است.

اهميت مطالعات محيطي با ابزارهاي نوين در چيست؟

امروز با فارغ التحصيلي جمع کثير دانشجويان سالهاي گذشته و حال، با گذر از کمي گرايي ديگر صرف وجود مدارک دانشگاهي حرف اول را در بازار کار نمي زند؛ بلکه سنجش ديگري ملاک؛ و شايسته سالاري به ناچار! باب خواهد شد. يکي از مهم ترين لوازم توسعه علمي در هر کشور و ارائه موضوعات ابتکاري، بهره گيري از ابزار نوين است، بيسين با همکاري مخاطبان مي تواند در حيطه علوم آب به معرفي اين مهم بپردازد.

جستجو در بيسين
سایت مهندسی آب

بیسین - سایت تخصصی مهندسی آب

سایت بیسین با معرفی مهم ترین و کاربردی ترین نرم افزارها و مدل های شبیه سازی در حیطه مهندسی آب، تلاش به تهیه خدمات یکپارچه و محلی از محاسبات هیدرولوژیکی و هیدرولیکی می کند

اطلاعات سايت

  • behzadsarhadi@gmail.com
  • بهزاد سرهادي
  • شناسه تلگرام: SubBasin
  • شماره واتساپ: 09190622992-098
  • شماره تماس: 09190622992-098

W3Schools

W3Schools