ورشکستگی آبی ایران
رییس سازمان حفاظت محیط زیست ضمن انتقاد از اینکه نگاه برخی سیاستگذاران در کشور به موضوع محیط زیست نگاهی فانتزی است، گفت: طی چهار سال اخیر بیش از ۱۰۰۰ محیطبان به مجموع محیطبانان کشور افزوده شده است. عیسی کلانتری امروز در نشستی خبری که در سازمان حفاظت محیط زیست به مناسبت هفته محیط زیست برگزار شده بود، اظهار کرد: درحال حاضر تمامی مردم دنیا بیتوجهی سران کشورها به موضوع محیط زیست را لمس کردهاند. از این رو نیاز است که تمامی کشورهای جهان در زمینه حفاظت از محیط زیست و کره زمین تجدید نظر کنند.
وی ادامه داد: متاسفانه در کشور ما مسئولان و سیاستگذاران به موضوع محیط زیست به عنوان یک مسئله فانتزی و ثانوی نگاه میکنند. باید به این موضوع توجه کرد که تحمل کره زمین کم شده است. از سوی دیگر در کشور ما نیز محیط زیست در لبه آسیبپذیری حرکت میکند.
کلانتری با بیان اینکه طی چند سال اخیر در حوزه محیط زیست برخلاف تبلیغاتی که علیه دولت میشود، دستاوردهای خوبی داشتهایم، گفتیم: در حوزه محیط زیست با وجود اینکه به دلیل تحریمها منابع مالی دولت کاهش یافته بود، با حمایتهای رییس جمهوری از محیط زیست دستاوردهایی داشتهایم.
وی ادامه داد: برای مثال طی سالهای اخیر ۴۵۰ میلیون دلار برای مهار گرد و غبارها در کشور تخصیص و طی چهار سال اخیر برای حفاظت از مناطق چهارگانه حدود ۱۰۲۰ نفر محیطبان به مجموع محیطبانان اضافه شده است.
افزایش ۳۰۰ درصدی حقوق محیطبانان
معاون رییس جمهوری در ادامه گفت: چهار سال گذشته متوسط حقوق محیطبانان یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان بود که جزو پایینترین حقوقهای دولت و در حد حقوق یک افسر وظیفه بود. در چنین شرایطی با کمک رییس جمهوری و سازمان برنامه و بودجه حقوق محیطبانان بیش از ۳۰۰ درصد افزایش یافته و از متوسط پرداختیهای دولت بیشتر شده است.
به گفته وی بهطور کلی در مناطق چهارگانه محیط زیستی حدود ۳۰ درصد به پرسنل محیطبانان افزوده شده است و سعی کردهایم که انگیزههای لازم را به محیطبانان برای حفاظت از مناطق دهیم.
استفاده از ظرفیت دانشگاهها برای پایش صنایع
کلانتری در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به کمبود نیروی فنی در ادارات کل استانی تصریح کرد: سعی کردیم کمبودها در این بخش را با استفاده از ظرفیت دانشگاههای کشور جبران کنیم. درحال حاضر دانشگاهها در بخش محیط زیست انسانی برای پایش صنایع همکاران ما هستند حتی قرار شده است که بخشی از پایشها را به دانشگاهها واگذار کنیم.
وی با اشاره به اینکه در سایر بخشها ازجمله پایشهای دریایی، آموزشهای عمومی، ارتباط با سمنها و... کارهای خوبی طی سالهای اخیر انجام شده است، گفت: البته محدودیتهایی در ارتباط با سمنها بهویژه در دوران شیوع ویروس کرونا وجود دارد. ما حتی بهدنبال آن هستیم که اختیارات جدیدی را در بعد نظارتی به سمنها واگذار کنیم.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه در پاسخ به پرسش ایسنا درباره تعیین تکلیف مرکز دفع زباله آرادکوه که قرار بود تا پایان دولت تصمیمی برای آن گرفته شود، توضیح داد: مرکز دفع زباله آراد کوه حدود ۶۰ سال پیش بهعنوان مرکز دفع زباله تهران بهوجود آمد اما بهدلیل گسترش جمعیت و ایجاد آلایندههای جدید و افزایش پسماندها دچار مشکلاتی شد.
مرکز دفع زباله آراد کوه باید جابهجا شود
وی افزود: حدود دو ماه گذشته با اسحاق جهانگیری - معاون اول رییس جمهوری - از این مرکز دفع زباله بازدید کردیم. چیزی که مشخص است این است که آرادکوه پاسخگوی دفع زبالههای تهران نخواهد بود و نیاز به جابهجایی دارد.
۵۰۰ تا ۷۰۰ میلیون دلار برای جابهجایی آرادکوه نیاز است
کلانتری با بیان اینکه طی دو سال اخیر بخشی از مشکلات مرکز دفع زباله آرادکوه برطرف شده است، تصریح کرد: جابهجایی آرادکوه نیازمند صرف بودجهای حدود ۵۰۰ تا ۷۰۰ میلیون دلار است. امیدواریم پس از رفع تحریمها با استفاده از منابع صندوق توسعه - که طی سه سال اخیر به دلیل تحریمها ورودی خاصی نداشته است - جابهجایی آرادکوه صورت گیرد.
وی با اشاره به اینکه میتوان گفت طی سالهای اخیر ۶۰ درصد آلایندگی آرادکوه کاهش یافته است، تصریح کرد: یکی از منابع بوی نامطبوع جنوب تهران آرادکوه است البته سرمایهگذاریهای خوبی برای رفع این آلایندگی و سایر منابع آلاینده در جنوب تهران صورت گرفته است.
واگذاری ۱۲۰۰ دستگاه موتورسیکلت مجهز به پاسگاههای محیطبانی
معاون رییس جمهوری در ادامه صحبتهای خود با بیان اینکه سالانه حدود ۵۰ تا ۶۰ میلیارد تومان از بودجه ناچیز محیط زیست برای تجهیز محیطبانان هزینه میشود، گفت: امسال حدود ۱۲۰۰ دستگاه موتورسیکلت مجهز به پاسگاههای محیطبانی واگذار میشود و سایر تجهیزات پیشرفته نیز در اختیار محیطبانان قرار خواهد گرفت.
کلانتری در ادامه اظهارکرد: از سوی دیگر مشکل اصلی ما در حوزه محیطبانی این بود که محیطبانان آموزشهای لازم را ندیده بودند. از اینرو با کمک معاونت آموزش، آموزشهای حین خدمت به محیطبانان ارائه و از طرفی دیگر دانشکده محیط زیست به مرکز آموزش محیطبان تبدیل شد. در نهایت ۱۴ هزار نفر روز محیطبان آموزشهای لازم را دریافت کردند.
وی با بیان اینکه محیطبانان پیش از این بدون آموزش و اسلحه بهدست در مناطق حساس مشغول فعالیت بودند، گفت: از اینرو بخشی از گرفتاریهای محیطبانان تقصیر ما بوده است.
ضرورت ادامه روند تجهیز محیطبانان در دولت آینده
رییس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: طی امسال ۶۰ میلیارد تومان تجهیزات جدید برای محیطبانان تهیه خواهد شد. اگر برنامه تجهیز محیطبانان در دولت بعدی نیز ادامه داشته باشد، طی دو سال آینده محیطبانان مانند رنجرهای کشورهای غربی خواهند شد.
معاون رییس جمهوری با بیان اینکه درحال حاضر بیش از ۳۰۰ سربازمحیطبان به مجموع محیطبانان اضافه کردهایم، گفت: در برخی پارکهای ملی بهصورت پایلوت با کمک وزارت ارتباطات تجهیزات نوینی در اختیار محیطبانان قرار گرفته است. امیدواریم ظرف دو سال آینده از مناطق چهارگانه پیشرفتهتر حفاظت کنیم.
وی با اشاره به تصویب قوانین و آییننامههایی در حوزه محیطبانی تصریح کرد: درحال حاضر با استفاده از همین قوانین در حکم دو محیطبان محکوم به قصاص تجدیدنظر صورت گرفته است.
کلانتری در بخش دیگری از این نشست درباره انتشار اخباری مبنی بر جاسوس شناخته شدن کاوه مدنی - که پیش از این در سازمان حفاظت محیط زیست مشغول به فعالیت بود - و محکومیت او به ۱۱ سال حبس تاکید کرد: اگر کسی جاسوس است وزارت اطلاعات باید آن را تشخیص دهد. وزارت اطلاعات اعلام کرده است که این شخص جاسوس نیست. اگر ارگان دیگری میخواهد کاوه مدنی را جاسوس تلقی کند، دست ما نیست. من اطلاعی درخصوص محکومیت به ۱۱ سال حبس مدنی ندارم البته منکر آن هم نمیشوم.
به گفته وی وزارت اطلاعات هنگام ورود کاوه مدنی به سازمان حفاظت محیط زیست، او را تایید کرده بود.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه درباره وضعیت بحرانی آب در کشور گفت: آب مهمترین دغدغه کشور است و ما به آب ظلم کردهایم. در سال ۱۳۶۷ حدود ۱۳۲ میلیارد مترمکعب آب تجدیدپذیر داشتیم اما این رقم طی چند سال اخیر به کمتر از ۹۰ میلیارد مترمکعب رسیده است. درحال حاضر نیز سرانه آب تجدیدپذیر در ایران برای هر نفر کمتر از ۱۰۰۰ متر مکعب است.
در ایران به بحران آبی رسیدهایم
کلانتری افزود: در چنین شرایطی میتوان گفت که به بحران آبی رسیدهایم و ۷۰ درصد جمعیت کشور زیر ۷۰۰ متر مکعب آب تجدیدپذیر در اختیار دارند. از اینرو در مرحله ورشکستگی آبی هستیم.
آب بزرگترین معضل کشور است
وی با بیان اینکه درحال حاضر آب بزرگترین معضل کشور است و سرمایه آب و خاک ما درحال هدررفت است، گفت: محیط زیست ما امروزه با کمبود آب تهدید میشود.
تصویب برنامه آمایش سرزمین
معاون رییس جمهوری در ادامه اظهار کرد: در حال حاضر با وزارت نیرو در زمینه حقآبه ۳۵ تالاب تفاهم کردهایم و تصویب حقآبه ۳۴ تالاب دیگر نیز در مراحل پایانی است. در کل نباید اینطور باشد که اگر سیل آمد تالابهای ما آب داشته باشند. در برخی از تالابها مانند گاوخونی بهدلیل توسعه ناپایدار و نبود برنامه آمایش سرزمینی امکان آبرسانی وجود ندارد البته هفته گذشته پس از ۴۳ سال برنامه آمایش سرزمین در دولت تصویب شد.
سیاستهای کلان بدون توجه به محدودیتهای آبی تدوین میشود
کلانتری در بخشی دیگری از صحبتهای خود با انتقاد از اینکه سیاستهای کلان در کشور بدون توجه به محدودیتهای آبی تدوین میشود، گفت: وقتی میگوییم که در تولید باید ۹۵ درصد به خودکفایی برسیم یعنی باید دو برابر ظرفیت موجود از منابع آبی استفاده کنیم. در این شرایط اگر برای محیط زیست نجنگیم، محیط زیست از بین خواهد رفت.
انتقاد کلانتری از وزارت نیرو بهدلیل عدم پرداخت حقآبهها
وی با بیان اینکه بهدلیل شرایط خشکسالی در کشور در مناطق چهارگانه محیط زیستی آب طبیعی بسیار کم شده است و باید برای حیات وحش با تانکر آبرسانی کنیم، تصریح کرد: واقعیت آب در کشور اسفناکتر از چیزی است که مسئولان آب میگویند. گله من از وزارت نیرو این است که حقآبهای را که خودشان تایید کردهاند نیز پرداخت نمیکنند.
حقآبه دریاچه ارومیه پرداخت نشد
رییس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه طی امسال بارشها در حوضه دریاچه ارومیه ۱۲ درصد کاهش یافته است، گفت: در این شرایط وزارت نیرو ۶۰ درصد از حقآبه دریاچه ارومیه را پرداخت نکرد.
وی کلانتری افزود: اگر این شرایط ادامه پیدا کند ما ناچاریم که به قوه قضاییه مراجعه کنیم.
طی دو سال اخیر برای هیچ صنعت آببری مجوز صادر نشده است
معاون رییس جمهوری در بخش دیگری از این نشست با بیان اینکه طی دو سال اخیر به هیچ صنعت آببری مجوز ندادهایم، گفت: تمامی صنایع فولاد و پتروشیمی باید کنار سواحل استقرار یابند. این اتفاق باید ۴۰ سال پیش در کشور رخ میداد. بهعنوان مثال زایندهرود در زمان شاه عباس صفوی ۷۰۰ میلیون مترمکعب آب داشت. در حال حاضر این رقم به یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون متر مکعب رسیده است. با این وجود زایندهرود و تالاب گاوخونی خشک هستند.
کلانتری با اشاره به اینکه علت این موضوع استقرار اشتباه صنایع است، تصریح کرد: اگر بهجای یک میلیارد، ۱۰ میلیارد آب به تالاب گاوخونی و زایندهرود برسد باز هم مشکل حل نخواهد شد. مشکل زایندهرود و گاوخونی باید با برنامهریزی حل شود.
تمدن کشور درمعرض تهدید است
رییس سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: از سویی دیگر درحال حاضر ما در برخی مناطق کشور که در گذشته مشکل آب نداشتند مانند گیلان و مازندران با مشکل آب مواجه شدهایم. اگر همین وضعیت ادامه یابد تمدن کشور درمعرض تهدید قرار میگیرد.
وی ادامه داد: عدهای اصرار دارند در تولیدات کشاورزی و گندم به خودکفایی برسیم این درحالیست که سرانه آب در کشور به زیر ۱۰۰۰ متر مکعب در سال رسیده است و با این مقدار تنها میشود ۷۰۰ کیلوگرم گندم تولید کرد.
شناسه تلگرام مدیر سایت: SubBasin@
نشانی ایمیل: behzadsarhadi@gmail.com
(سوالات تخصصی را در گروه تلگرام ارسال کنید)
_______________________________________________________
نظرات (۰)