محدودیت های موجود برای ترسیم نقشه های خطرپذیری سیلاب
داده ها و اطلاعات صحیح از یک منطقه یکی از عوامل تعیین کننده در صحت مدل سازی ها و تهیه نقشه ها ی سیلاب است. از این رو، کمبود اطلاعات لازم که عموما به صورت کمبود اطلاعات پارامترهای مطرح در تعیین خطرپذیر ی، دقت پایین مدل سازی ها و نقشه های موجود، عدم وجود اطلاعات از مناطق ویژه (مناطق نظامی، مرزهای بین المللی و سایر موارد) و دیجیتالی نبودن اطلاعات می باشد، از جمله عواملی است که می تواند تهیه نقشه های خطر سیلاب را با مشکل مواجه کند.
نکته قابل توجه این که خطرپذیری متغیری است که در طول زمان ثابت نیست. لذا باید برای تخمین دقیق میزان خطر در آینده، تغییرات عوامل تاثیرگذار در خطرپذیری را پیش بینی کرد تا بتوان برای مقابله و رویارویی با سیلاب بهترین تصمیم ها را اتخاذ نمود. مهم ترین دلایل تغییر خطرپذیری در طول زمان در عوامل زیر خلاصه می شود:
- پارامترهای تعیین کننده آسیب پذیری در طول زمان تغییر می کنند. میزان آسیب پذیر ی با توجه به توسعه منطقه، تغییر نوع صنایع، تاسیسات و سرمایه های منطقه، تغییر در کاربری اراضی، تغییر رفتار و نگرش مردم نسبت به سیلاب و خطرات احتمالی آن و تغییر در ظرفیت مقابله با خطر سیلاب در طول زمان ثابت نیست. عواملی همچون جابجایی موقعیت صنایع، تاسیسات و سرمایه های مهم، کاهش حساسیت صنایع به سیل ، اطلاع رسانی به مردم، تغییر کاربری اراضی، بهبود عملکرد مردم در هنگام وقوع سیل و افزایش ظرفیت مقابله با خطرات سیلاب می تواند باعث کاهش میزان آسیب پذیری شود.
- اجرای سازه های کنترل سیلاب موقتی یا دائمی
- تغییر عوامل تعیین کننده خطر سیلاب مانند: شرایط آب و هوایی و تغییر اقلیم، تغییرات زیست محیطی (تخریب جنگل ها و مراتع و سایر موارد)، تغییر نرخ فرسایش خاک و دخالت عوامل انسانی از این رو به روز کردن نقشه های خطرپذیری سیل یکی از موارد مهمی است که باید هر چند سال یک بار ( به عنوان مثال هر 10 سال یک بار) با توجه به شرایط توسعه منطقه و همچنین شرایط محیطی آب و هوایی و یا شرایط فیزیکی رودخانه ها مورد توجه قرار گیرد.
شناسه تلگرام مدیر سایت: SubBasin@
نشانی ایمیل: behzadsarhadi@gmail.com
(سوالات تخصصی را در گروه تلگرام ارسال کنید)
_______________________________________________________
نظرات (۰)